Kereső


Pincészet kereső Agrármeteorológia

hírlevél


E-mail cím:

Szőlő és alma növényvédelmi előrejelzés (2012. június 7.)Nagykőrös-Cegléd-Monor-Kecel-Lőrinci térségére


Kiadva: 2012.06.07. 12:00-kor.  
Érvényes: 2012.06.14-ig.
Várható frissítés: 2012.06.14. 12:00-kor.A szőlő fejlődése zavartalan volt az elmúlt héten. Jelenleg fővirágzásban van a szőlő a Térség ültetvényeiben. A változékony időjárás hatására átlagos ütemű a virágzás. Tapasztalataink szerint egyelőre a termékenyülés kedvező. A mostani, kissé hűvösebb, csapadékokkal tarkított időjárás kedvező a szőlőnek. A lisztharmat tünetei egyre több helyen jelennek meg az ültetvényekben.

Alapvetően az időjárás a lisztharmat terjedésének kedvezett, de a peronoszpóra számára - a napokban lehullott csapadék hatására - is kedvező a jelenlegi időjárás. Néhány nap múlva - várhatóan - a peronoszpóra tünetei is meg fognak jelenni. Ez igen veszélyes a kötődő kis bogyókezdeményekre nézve. A permetezések "alapszereként" mindenképpen szerepeljen a folpet hatóanyag vagy folpet tartalmú szerkombináció. A peronoszpóra elleni hatása mellett a botritisz ellen is véd, amely várhatóan - a mostani csapadékosabb időjárásban - fertőzi a virágokat.

A virágzás alatt, a betegségek számára jelenleg nagyon kedvező időjárás miatt, folyamatosan - 7-10 naponta - folytatni kell a blokkszerű kezeléseket. A készítmények közül a legerősebb hatásúakat válasszuk: ez lehet valamelyik strobilurin, ezen kívül felszívódó szerek kombinációjával is permetezhetünk. A lényeg, hogy erős védelemmel lássuk el a szőlőt, hogy a virágzás alatti és utáni időszakban a gombabetegségek támadása visszatartható legyen.
A tarka szőlőmoly lárváinak károsítása folyamatos. Vizsgáljuk át a fürtöket, és ahol szövedéket vagy lárvára utaló rágást észlelünk, ott haladéktalanul permetezzünk. A lárvák L2-es stádiumban vannak a mostani időszakban. Permetezés hiányában a fürtkezdeményeket a kis lárvák a virágzás alatt jelentősen károsíthatják. A mostani időszakban a kontakt szerek és  a kitinszintézis-gátló készítmények használata is indokolt és megfelelő, bármelyik szertípust választhatjuk az eredményes védekezés érdekében.

Mind a gombaölő mind a rovarölő szerek kijuttatásánál ügyeljünk a jó fedettség elérésére. A mostani időszakban hektáronként 300 l víz körüli mennyiséggel lehet jó fedettséget elérni. Lehetőség szerint kerüljük a nagy vízmennyiséggel történő permetezést a mostani időszakban. A nagy, 500-600 liter víz/ha, vízmennyiséggel történő permetezés "híg" permetlé-oldatot ad, amely még tovább "hígulhat" a szőlő erős növekedése és új lombképződése miatt. A hónaljhajtások megjelenése és fejlődése is jelentősen növeli ilyenkor az új lombfelületet. A "töményebb" permetlé használat - az erős növekedés leállásáig - javasolt.

A túl tömény oldat azonban egyes készítményeknél perzselést okozhat. Elsősorban a kéntartalmú szerek és a lisztharmat ellen használt felszívódó készítmények érdemelnek fokozott figyelmet.

A szőlőben a gyomnövényekre is fordítsunk kellő figyelmet. Sorkezelés formájában kijuttatva a glifozát és terbutilazin kombinációjú szereket, eredményesen tarthatjuk gyommentesen a szőlőt.

Péntektől, keddig az évszakos átlagnál 4-5 fokkal melegebb időre, szombattól keddig zivatarfoltokra van kilátás. A  következő 7 napban a Térségben 30 mm csapadék várható. Adott napra várható csapadékról a http://www.eumet.hu/ weboldalon érhetünk el információkat.


Az alma számára kedvező volt az elmúlt hét időjárása. A többszöri csapadék a varasodás és a lisztharmat számára is kedvezett, mindkét betegség fellépése továbbra is erős az ültetvényekben. A csapadékos időszakok hatására további fertőzési hullámok indultak el az ültetvényekben.

Elsősorban az intenzív ültetvényekben erős a varasodás fellépése. A talajhoz közeli lombzóna erősen és hosszan fertőződhet, a későn felszáradó füves részek sokáig jó fertőzési körülményeket biztosítanak a betegség számára. A gyümölcsökön is folyamatosan jelennek meg az újabb tünetek.

A szerekkel való jó fedettség alapkövetelmény az eredményes védekezés tekintetében. Mind a lombon mind a gyümölcsön teljes fedettséget kell biztosítani.

A mostani időszakban javasolt a legerősebb védelmet folytatni a varasodás ellen. Felszívódó és kontakt szerek kombinációját kell kijuttatni, hogy a fertőzés se a gyümölcsön se a lombozaton ne tudjon kárt tenni. A permetezéseket 10-12 napos fordulókkal végezzük.
Ez mellett a lisztharmat is intenzíven fertőz. A betegség ellen ebben az időszakban általában kielégítő védelmet nyújtanak a varasodás ellen használt drágább készítmények (strobilurinok).

Az almamoly és a lombosfa-fehérmoly is rajzik. A lárvák kelése és kártétele ezzel párhuzamosan folyamatos. Hosszú hatástartamú kitinszintézis-gátlókkal vagy rövidebb, gyors hatású kontakt készítményekkel védekezhetünk ellenük. A befurakodás nyomainak láthatóvá válása jelzi a kártétel elindulását.


Az egyre melegebb időjárásban vigyázzunk a perzselésre. A kontakt készítmények és a lisztharmat ellen használt felszívódó szerek jelentősen károsíthatják a lombozatot és a gyümölcsöt, ha nem megfelelő dózisban vagy kis vízmennyiséggel juttatjuk ki őket. Javasolható a reggeli vagy esti permetezések kivitelezése.

Gyomnövények ellen javasolható a felszívódó hatóanyagok használata. Vigyázzunk a fák lelógó ágaira, mert a felszívódó készítmények az alsó hajtásokból felszívódva kárt tehetnek a fákban. A gyomnövények 10-25 cm-es fejlettségénél célszerű kijuttatni őket. Ebben az esetben a legjobb a hatásuk, és a fákra sem jelent veszélyt az alacsony gyomokra tartott szórófej a használat során.A fent felsorolt betegségek ellen a Syngenta a következő készítményeket ajánlja.
 

Bejelentkezés


Név:
Jelszó:
Megjegyzés:

Hírek


2016. május 10.

SZEKSZÁRD koccint BUDAPESTTEL

tovább

2016. május 5.

Szekszárdi Nyitott Pincék

tovább

2016. április 18.

A Szekszárd Borvidéki Borverseny Aranyérmes Palackos Borainak kóstolója.

tovább